11 september 2008

Vastloper

Als ik mijn Quest ergens parkeer dan staat hij eigenlijk altijd op de rem.
Vorige week merkte ik al dat bij het wegrijden de rem even bleef "kleven". Maar na een klein hobbeltje liep het wiel weer gewoon vrij.

Vandaag was het even anders. Het linker voorwiel had er even geen zin in.
Toch gewoon naar Bobeldijk gereden, maar ik moest bovenmatig veel inspanning leveren om toch nog enigzins vooruit te komen. En de rem sprong dus niet meer terug! Gelukkig is het maar vier kilometer, dus besloot gewoon door te rijden.


Na een heerlijke ochtend van buxus, taxus en liguster snoeien kwam er een donkere wolk mijn kant op. Ik had nu tijdens de flinke bui even tijd om de Quest in de werkplaats op z'n zijn te leggen.
Een spuitje olie bleek niet genoeg te helpen om op een eenvoudige manier het euvel te verhelpen. Het wiel moest er uit!


Door de nieuwerwetse kogelkopjes is het nu nodig om de 3 stuurstangen los te schroeven. Omdat de spaken van het wiel nogal in de weg zitten is dat een lastig klusje. Vooral de middelste bout is erg lastig. Gelukkig had ik een dunne steeksleutel (8) bij de hand, want anders ben je snel uitgeschroefd. Een normale steeksleutel is namelijk te dik en past niet tussen het kogelkopje en de aluminium strip waar de stangen aan bevestigd worden. De tweede sleutel heb je wel nodig om het bovenboutje los te kunnen draaien.


Gelukkig ging alles voorspoedig en kwam de gehele wielophanging los. Nadat ik het wiel had gedemonteerd heeft de reminrichting een volledige onderhoudsbeurt gekregen en draait alles weer als een zonnetje. Helaas is een van de lagertjes in het wiel niet helemaal in orde. De volgende keer zal hier dus een nieuwe in moeten, maar dat zal waarschijnlijk na de winter worden. Kan ik ook nog even sparen voor een setje ceramische (hybride) lagers.


Alles bij elkaar ben ik ongeveer een uurtje bezig geweest. De bui was weer overgewaaid en ik kon weer naar buiten.

Vandaag ook weer een Liguster Pijlstaartvlinder gezien. Het is werkelijk een wonder als je zo'n beest ziet vliegen. Als een kolibrie blijft de vlinder voor een bloem stil hangen en gebruikt zijn enorm lange roltong met feilloze preciezie om de nectar uit de bloemen te zuigen. Een wonder der natuur.

4 opmerkingen:

sunrider16 zei

toch wl hndig he, als j sleutel 8 mee had, hopelij is alles nu opgelotr:D

groetjes marcel

... zei

Jaja, alles werk weer hoor.
Ben nog wel aan het fine tunen, maar desondanks rij ik weer lekker vlot tussen Hoorn en Amsterdam.

Sissi Metselaar-Been zei

Hallo Maikel,

Het is inmiddels al wat jaartjes geleden dat je het over de ligusterpijlstaart vlinder had, maar via googelen en een eigen foto op Facebook gezet hebbende om iedereen te laten raden wat het is, ben ik er achter gekomen dat het de kolibrie vlinder is en niet de ligusterpijlstaart; die vliegt ook alleen in de nacht.

Met vriendelijke groet,

Sissi

Maikel zei

Wat grappig om na zoveel tijd nog een reactie te krijgen op een bericht.
De Ligusterpijlstaart is dus een kolibri pijlstaart. Daar kan ik mee leven! De beschrijving klopt inderdaad. Ik vond het een bijzonder beestje, terwijl hij in de beschrijving als "vrij algemeen" wordt beschreven.
Bedankt voor je reactie en groet van Maikel