10 maart 2008

Lekker briesje


Vanmorgen vertrokken met redelijk droog weer maar wel met voldoende wind in het gezicht.
Als ik zin heb zet ik meestal een gezellig muziekje op. Ik heb altijd mijn Creative Zen bij me met een ruime muziekbibliotheek (30Gb). Met de Koss oordopjes heb ik het prima voor elkaar qua geluidskwaliteit. Deze Koss dopjes zijn na vele experimenten met diverse dopjes, hoofdtelefoons, groot, klein, dik en dun als beste uit mijn test gekomen. Inmiddels gebruik ik ze al een paar jaar en ben er dik tevreden over. Ook met vocht en regen blijven ze het doen! Keer op keer weer! Een ander voordeel vind ik dat het deel dat in m'n oor gaat niet irriteerd. Ik voel de dopjes niet, terwijl ze nooit uitwaaien of vallen. Helaas produceren óók deze oordopjes windgeruis als de wind te hard langs mijn oren waait.

Daarom heb ik ook in mijn vaste uitrusting een setje geluidsbeschermende oordopjes. Als ik geen zin heb om naar muziek te luisteren of als het hard waaid doe ik deze dopjes in. Ook bij mooi weer dus.
Het komt slechts heel weinig voor dat ik niets in mijn oren heb.
Op mijn vorige VM (Limit) had ik een schermpje gemaakt waardoor het windgeruis drastisch werd verminderd. Ben ik de enige die zich stoort aan het windgeruis?
Vanmiddag stapte ik na een grote regenbui in mijn Quest om even lekker 40 km met wind in de rug naar huis te trappen. De windkracht 6 duwde met 47 kmpu uit het zuiden. Mijn fietssnelheid lag meestal tussen de 45 en 55 kmpu, waardoor ik een totale windluwte leek te zitten. Oók zonder oordoppen was er vrijwel geen windgeruis waarneembaar. Wel op stukken waar de wind iets van opzij kwam werd de wind hoorbaar. Slechts het gezoem van de banden over het natte asfalt klonk als muziek in mijn oren.
Voor deze gelegenheden (veel wind of storm) heb ik meestal mijn helm op. Eigenlijk had ik gehoopt op meer wind, want ik ben wel weer eens toe aan een recordtijd.
Helaas duurde het ritje dit keer wel 54 minuten (41 kmpu gem.).

1 opmerking:

wim harwig zei

Hallo,

Ik heb enkele weken geleden een windschermpje gemaakt van een kunststof scherm die bedoeld is voor brommerhelmen. Het geruis is niet weg, maar wel sterk verminderd. Ik heb het ook gemaakt omdat ik veel last had van tranende ogen achter m'n bril. De wind kwam over de neus van m'n quest recht in m'n ogen en langs m'n oren.
Door het minimale schermpje voel ik de luchtstroom nu tegen m'n voorhoofd en bovenste haren gaan. Ik wil niet door beslagen ruitjes kijken, dus ik ben in m'n quest gaan liggen en heb met een viltstift een lijn getrokken langs de zichtlijn van de quest-neus. Alles wat daarboven uit stak heb ik eraf gezaagd.
Ik heb zoiets al eens eerder gezien, maar weet niet meer waar; misschien was het wel jouw oude Limit.........
zie ; http://harwig.wordpress.com/2008/02/09/windshield/
en ; http://harwig.wordpress.com/2008/02/13/tenax/