08 januari 2008

Met volle vaart het nieuwe jaar in.

Maandag 7 januari 2008 ging mijn wekker om 7 uur. Om acht uur zou Rayner, mijn rij-instructeur, voor de deur staan voor het laatste inrij-ritje. Dit uurtje ging vooraf aan mijn practijk examen. Ik had tijdens mijn rijlessen (in de kerstvakantie) nog nooit last gehad van hordes schoolgaande fietsers in het donker, maar deze dag barste het ervan. Ook het voorrang geven en keren ging nét niet zoals ik het bedoelde. Maaar .... het examen moest nog komen.
Om kwart voor negen kwamen we aan bij het gebouw van het CBR voor een matig bakkie koffie (Senseo voor 50 cent). Om negen uur moest het gebeuren.

Ik ging examen doen volgens het nieuwe principe, die de candidaten meer zelfstandigheid tijdens het examen geeft. Mijn opdracht was om naar een bekend punt te rijden (parkeerplaats bij een Deen supermarkt). De zon was inmiddels gaan schijnen, de kinderen zaten in de schoolbanken (en niet op de weg) en het gesprek ging al snel over mijn school en mijn huidige vervoersmiddel. En dan raak je niet snel uitgepraat. Verder werd er een vooraf bekende verkeerssituatie achteraf besproken: was het veilig, waar heb je op gelet, wat en waar heb je naar gekeken, wat had beter gekund, enz.
Het was een ontspannen ritje, en bij terugkomst bleek al snel dat ik was geslaagd. Jipijahee!!!

Het was twee weken drukte, maar wel erg fijn dat het zo snel kon. Hopelijk zal ik de komende week weer een beetje kunnen slapen. Slapen was er deze twee weken helaas niet bij. Enerzijds miste ik de beweging en activiteit van het fietsen, en anderzijds gaf de druk om in een keer te willen slagen mij ook innerlijke onrust waardoor ik de slaap niet kon vatten. Gelukkig kan ik weer fietsen en hoop ik deze week mijn rijbewijs van het stadhuis af te kunnen halen.
Vandaag had ik er zin in: lekker vlot doorgereden en uitgekomen op 54 minuten over de 37 km (41 kmpu). Door een paar opstakels moest ik remmen tot stilstand, en dat kost tijd...het had dus sneller gekund als:
-die vrachtwagen niet midden op het fietspad stond en ik door het gras moest,
-dat stoplicht dat altijd op groen staat nu niet op rood had gestaan,
-ik die tractor met oplegger gewoon had kunnen inhalen en
-de bestuurder van de auto voor mij niet zo treuzelde bij het passeren van de spoorbomen en de rotonde in Oosthuizen.
Vooralsnog staat het record nog steeds op 51 minuten....

2 opmerkingen:

Pé Koomen zei

Hoi Maikel, gefeliciteerd met je rijbewijs maar gebruik het alleen in uiterste nood, in een Quest is veel gezonder voor lijf en leden.

groeten "Questie van tijd" uit Middenmeer

Bas zei

Gefeliciteerd met je rijbewijs!

Rara wat doe ik ineens op deze blog??