09 december 2007

De eerste maand Quest

Inmiddels ben ik ruim een maand onderweg in mijn nieuwe Quest en ik begin er al aardig aan te wennen. Mijn conditie lijkt langzaam weer te groeien en de snelheid komt er eindelijk ook weer een beetje in. Helaas zijn de weersomstandigheden vaak niet ideaal geweest deze maand. Zo reed ik afgelopen week nog dwars door onweersbuien met donder en bliksem, waaide de wind met kracht 5 tot 8 mij meestal naar de zijkant van de weg, kreeg ik zo nu en dan wat hagel om mijn dak en belemmerde de enorme regenbuien mijn uitzicht. Slechts zelden kies ik er voor om een helm te dragen, maar deze week gaf het mij een veiliger gevoel door hem toch maar op te zetten. Als ik met mijn tourfiets rijd heb ik eigenlijk altijd mijn helm op, maar in een velomobiel houd ik het eigenlijk altijd bij een pet of een muts. Onverstandig als je ziet wat de schade kan zijn bij enkele collega velomobielrijders.


Deze week was ik extra allert op fietsers en hardlopers die nog steeds zonder duidelijke verlichting ronddolen. Wat gebeurt er als ik vandaag of morgen eens zo'n idioot uit zijn schoenen rijd? Vooral de hardlopers die in hun zwarte trainingspakken (zonder reflexie) op het fietspad langs Monnickendam, Katwoude (Volendam) en Edam lopen zijn een buitengewone kwetsbare groep. Zal ik als fietser aansprakelijk zijn? Heb ik schuld? Kan een rechtsbijstandsverzekering hulp bieden in dergelijke gevallen? Dit moet ik binnenkort maar eens gaan uitzoeken, en tot die tijd gewoon maar niemand aanrijden.

De eerste maand heb ik alleen woonwerk verkeer gefietst en toch op een respectabele 1150 km uitgekomen. De snelheid lag meestal rond de 40/45 kmpu, en mijn daggemiddelde kwam onder "normale"omstandigheden vaak op 36/37 kmpu uit. Ook waren er momenten dat er snelheden rond de 50 op de teller stond. Een grappig moment was toe ik een lesauto die precies 50 reed na een langdurige achtervolging tóch kon inhalen. Gelukkig was het einde van de weg daarna snel in zicht en kon ik weer bijkomen.

Wel mis ik zo nu en dan een extra tandje om bij te kunnen schakelen. Een grote voorblad zal er dus binnenkort wel moeten komen.
Een duidelijk positief verschil tov mijn Limit is dat de Quest meer voordeel heeft bij winderige omstandigheden (of hogere snelheden). Vooral ervaar ik dat het zeileffect nu veel sterker is.
Een nadeel is dat ik enkele bochten nu niet meer fietsend kan maken. De rotonde bij Scharwoude kan ik (vanuit Oosthuizen komend)nog net goed oprijden, maar bij de ingang van de parkeerplek achter mijn school moet ik uitstappen, en de Quest met de hand meevoeren.

Over de verlichting ben ik redelijk tevreden. Vooral de mogelijkheid om de lamp tijdens het rijden te verstellen is ideaal. Bij het naderen van tegenliggers stel ik de lamp vaak iets lager, en op nachtelijke momenten juist iets verder weg. Gelukkig heb ik twee batterijen tot mijn beschikking want het is al een paar keer voorgekomen dat ik de accu tijdens de rit moest verwisselen. Ik blijf voor het verkeer nog heel lang duidelijk zichtbaar op het moment dat de accu leeg begint te raken, maar heb dan zelf weinig zicht meer op de weg. Misschien overweeg ik in de toekomst een ouderwetse loodaccu met veel Ampere-uren voor de wintermaanden.
De knipperlichten zij echt geweldig. Wat een licht!
Nu maar weer naar bed om er morgen weer tegenaan te kunnen. Slaap lekker.

Geen opmerkingen: